November 18. és 20. között tartotta alakuló ülését Budapesten, a XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnáziumban az országos Független Diákparlament, melyen részt vett a két megválasztott komáromi diák, Haris Gergő és Turi Ádám is. A fiatalokból álló testület kilenc oktatási témában alakított bizottságot. A tavaszi plenáris ülésig fogják kidolgozni javaslataikat a képviselők és bizottságaik.

„Pénteken létrejöttek a bizottságok, melyek egy-egy témával fognak foglalkozni a tanév során” – mondta el a Helyi Híradónak Turi Ádám.

Az újonnan választott képviselő kifejtette, hogy kilenc bizottság jött létre: Iskolai demokrácia, Tanterv és túlterheltség, Szociális és kistérségi, DÖK, Szakgimnázium, Egyetemi továbbtanulás és ösztöndíjak, Érettségi (felmenő rendszer), Nyelvoktatás, valamint Tankönyvek témákban.

Haris Gergő és Turi Ádám a Diákönkormányzat bizottságba kerültek, azon belül is gazdasági kérdéseket dolgoztak ki szombaton, melyeket vasárnap nyújtottak be képviselő társaiknak elfogadásra.

A kérdések között szerepelt többek között: Hogyan lehet elérni azt, hogy a Diákönkormányzatoknak átláthatóbb, központi költségvetése legyen? Létre jöhetnének-e a diákélet segítésére pályázatok?  Hogyan lehetne a Diákönkormányzat és a tanári kar között kapcsolatot kiépíteni, fejleszteni? Hogyan lehetne elérni, hogy minden intézményben a Diákönkormányzat a tanároktól függetlenül is hozhassanak döntéseket? Mit lehet tenni a diákok figyelmének felkeltése érdekében?  Hogyan lehetne népszerűvé tenni a Diákönkormányzatokat?

Vasárnap délelőtt a felmerült kérdéseket terjesztették elő a bizottságok, melyeket a teljes képviselő testületnek el kellett fogadnia. A Diákönkormányzat bizottság kérdéseit nem szavazat és tartózkodás nélkül a képviselők száz százaléka elfogadta, amire a kilenc bizottságból kettőnél volt példa. Délután a bizottságokon belüli tisztségek beszélték meg, valamint a kijelölték a szóvivőket. Turi Ádám kapta azt a megtisztelő feladatot a bizottságában, hogy a többi bizottsággal kommunikáljon, így ő tartja majd a kapcsolatot a bizottságok vezetőivel.

„A bizottságunk nagyon jó hangulatú volt, a tagok többségével baráti viszonyba kerültünk. Minden bizottság kapott egy mentort is, aki mindenben segít nekünk, de semmiben sem dönt. Mi tizenöten vagyunk a bizottságban, az ország különböző pontjairól és az, hogy ilyen formában tudunk tapasztalatot, ötletet cserélni szinte példátlan” – emelte ki Turi Ádám.