November 18. és 20. között tartja alakuló ülését Budapesten, a XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnáziumban az országos Független Diákparlament, melybe bekerült október végén a komáromi Haris Gergő és Turi Ádám is.

Minden tanév elején internetes választáson dől el, hogy ki az a százhuszonöt képviselő – köztük kilencven diák, tíz hallgató, tíz tanár, tíz szülő és öt öregdiák – akik bejutnak a Független Diákparlamentbe. A szavazás október végén zárult le, melyet követően a közép-dunántúli régióból két komáromi diák is bekerült. Turi Ádám az első, míg Haris Gergő a harmadik helyen. Mindkét tanuló a Jókai Mór Gimnázium diákja, akiknek fő céljuk, hogy országos szinten is képviseljék diáktársaik érdekeit.

„Egy évvel ezelőtt lettem a Jókai Mór Gimnázium Diákönkormányzatának alelnöke, idén pedig a februárban megalakult, kilenc városi általános iskolát és gimnáziumot összefogó Diákönkormányzatok Városi Szövetsége (DIVISZ) elnöke” – mondta el a Helyi Híradóknak Turi Ádám.

Az újonnan választott képviselő hozzátette: egyrészt különféle programokat szerveznek a fiataloknak, másrészt a diákok érdekeit képviselik minden lehetséges fórumon. A DIVISZ korábban bekapcsolódott a Komáromi Napok programsorozatba is, melyen úgynevezett flashmobot szervezett Keresztes Ildikó énekesnővel. Gál Tamás felvidéki színművészt pedig egy irodalmi beszélgetésen látták vendégül. Az ötlet, hogy induljanak a diákparlamenti képviselőségért Haris Gergő ötlete volt.

„Tavaly részt vettem egy fórumon, melyen ajánlásokat tehettem az állam felé és nagyon megtetszett, hogy ilyen módon képviselhetjük az érdekeinket” – mondta el a Helyi Híradóknak Haris Gergő.

A Jókai Mór Gimnázium tanulója hozzátette: Komáromban elindítottak egy „Most mondd!” nevet viselő kommunikációs programot, melynek lényege, hogy minden iskolába elmennek  és meghallgatják egy kötetlen  beszélgetésen a diákok problémáit. Ezt szeretné országos szinten is megvalósítani.