A letartóztatás elrendeléséről az ügyészség /letartoztatasban-az-indiai-kendert-termeszto-ferfiak/ oldalon adott ki sajtóközleményt.

A gyanú szerint a két férfi 2019. júniustól 2019. október 7-ig Tárkány külterületén lévő erdőrészen magvakat ültettek el, az ültetvényt hetente legalább egyszer öntözték, így kábítószert  termesztettek. Az elkövetők által elültetett magvakból 37 tő indiai hasis kender növényi egyed fejlődött ki, amelyeket a nyomozó hatóság 2019. október 8-án lefoglalt. A kifejlődött növényi egyedeket az elkövetők az egyik gyanúsított birtokában lévő tárkányi pinceházban szárították, majd azokat eladásra történő előkészítésük érdekében készletezték, csomagolták. Az egyik gyanúsított lakóhelyén a nyomozó hatóság digitális mérleget, valamint kannabiszt tartalmazó ágvégződést foglalt le.

Az ügyészség indítványára a nyomozási bíró a két férfi letartóztatását 2019. október 10. napján rendelte el, ennek határidejét 2020. február 10. napjáig meghosszabbította, mert megalapozottan feltehető, hogy a bizonyítást veszélyeztetnék, valamint szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.

Az ügyészség indítványozta mindkét férfi letartóztatása határidejének újabb két hónappal történő hosszabbítását, mert a kényszerintézkedés törvényes okai változatlanul fenn állnak.