A Komáromi Klapka György Múzeum munkatársai és az ELTE ókori régészeti tanszékének régészei 1992 óta folytatnak minden nyáron ásatásokat Brigetio területén. A korábbi évek hagyományát folytatva idén is elkezdődtek a feltárások a Brigetio Katonatábor északi részén.

„A területen az elmúlt két évben találtunk egy félköríves épületrésszel ellátott létesítményt, valamint egy rendkívül jó állapotban lévő csaknem 30 méter hosszú csatornát is” – mondta el a Helyi Híradóknak Bartus Dávid. Az ELTE ókori régészeti tanszékvezetője egyetemi docense hozzátette: idén a tábor északi részén kezdték meg a munkálatokat, ahol a napokban megtalálták a római katonaváros főkapuját.

Kitért arra is, hogy itt 1941-ben zajlottak már kisebb ásatások, de erről semmilyen dokumentáció nem maradt fent, így most az a céljuk, hogy ezt a táborkaput teljes egészében feltárják.

„Előreláthatólag augusztus végéig tartanak majd a területen a munkálatok, július 24-én azonban nyílt nappal várják az érdeklődőket a régészek és a múzeum munkatársai, akik a nagyközönségnek is bemutatják az idén feltárt területeket és régészeti leleteket” – emelte ki az egyetemi docens.

A munkálatokat idén is a komáromi önkormányzat támogatja, valamint pályázati forrásból különítettek el pénzt a feltárásokra.

Idén ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal elkezdődik, annak a régészeti parknak a kivitelezése, amely az 1600 éves római katonaváros, Brigetio örökségét mutatja majd be a látogatóknak. A mintegy héthektáros parkban múzeumi kiállítótér, római kori játszótér, látogatóközpont és régészeti leleteket bemutató csarnok is helyet kap. Az újonnan emelt épületeknek köszönhetően a park szinte egész évben látogatható lesz