A hagyományokhoz hűen idén is április 26. és május 1. között rendezik meg a két Komárom a térség egyik legnagyobb fesztiválját, a Komáromi Napok rendezvénysorozat, amelynek középpontjában a hagyományok ápolása mellett, a zene, a kultúra és a történelem áll. A jeles alkalom előtt sajtótájékoztatót tartott a Monostori erőd kikötőjénél a Dunán Molnár Attila dél-, és Keszegh Béla észak-komáromi polgármester, valamint Vizeli Csaba, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. vezetője.

Molnár Attila kifejtette: „1849. április 26-a az egyik legfontosabb dátum a város történelmében. E kitüntetett napon az egyesített hazai haderők sikerrel tartóztatták fel a sokszoros túlerőben lévő császári csapatok ostromát. A dicső haditettre emlékezve Észak- és Dél-Komárom városvezetése első ízben, 1992-ben szervezte meg a közös Komáromi Napok eseménysorozatot. Azóta eltelt több mint negyed évszázad, így idén immár 28. alkalommal ünnepel közösen a város a Duna jobb és bal partján”.

Dél-Komáromban a több színpadon zajló idei programsorozaton fellép többek között az Edda, Vincze Lilla és zenekara, a Piramis, a Kowalsky Meg A Vega, és a Neoton Família is. A Magyar Lovas Színház és a Magyarock Dalszínház új bemutatóval készül, és nem maradnak el a hagyományos programok sem, így a történész konferencia, a múzeumi kiállítás megnyitó, vagy éppen a kötélhúzás.

„Észak-Komáromban az előadók között olyan nevek szerepelnek, mint a Bikini, a Margaret Island, vagy az Ismerős Arcok, de fellép a Hodek Band, a Peter Cmorik Band és Lukás Adamec is” – emelte ki Keszegh Béla. Hozzátette: a Komárom-Komárno nemzetközi futóverseny idén április 28-án, Észak-Komáromból rajtol és az erődök érintésével érkezik majd a Jókai ligetbe.

A városvezetők emellett kihangsúlyozták, hogy Európában egyedülállónak számít, hogy két ország egy városa ilyen mértékű összefogásra képes. A rendezvénysorozat nyitányát idén is a két testület együttes ünnepi ülése jelenti majd április 26-án, amelyet a Tiszti Pavilon épületében rendeznek, ahol átadják a díszpolgári kitüntető címeket, valamint a Pro Urbe- és polgármesteri díjakat.

Vizeli Csaba elmondta, hogy kiegészítő programként április 28-tól a Monostori erőd az ErődFeszttel várja az érdeklődőket, amelyen többek közt a Tankcsapda, Király Linda és Király Viktor, Rúzsa Magdi, Majka, és a Halott Pénz adnak majd koncertet.