Ácson, augusztus 20-án 10 óra 30 perckor ünnepi szentmise kezdődik mely után, Szentirmai István köszönti az egybegyűlteket, majd Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője mond beszédet a Zichy parkban lévő Szent István szobornál. Ezt követően Szalai Gábor plébános és Gerecsei Zsolt tiszteletes közösen megszentelik és megszegik az új kenyeret. Délután a református egyházközösség szervezésében hagyományőrző napot tartanak a templomdombon HAGYA-TÉK-A címmel.

A banai képviselő testület kedden 10 órakor koszorúzásra várja az érdeklődőket a Szent István szoborhoz.

Bábolnán, augusztus 19-én este 18 órától egy hangulatos estére hívják a szervezők a helyi arborétumba a természetet és a zenét kedvelőket. Szent István ünnepének előestéjén klasszikus és modern zenei hangok csendülnek fel a különleges növényvilágot felvonultató kertben. Kedden 9 órakor kezdődik a Nepomuki Szent János templomban az ünnepi szentmise, amelynek keretében Szalai Gábor plébános megszenteli az új kenyeret.

Komáromban több helyszínen is lesznek augusztus 20-án megemlékezések, ugyanis 10 órától a koppánymonostori városrészen a Vezérek Parkjában tartanak megemlékezést és kenyéráldást. Itt beszédet mond Czita János alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője,
és Oláh Kálmán Pro Urbe-díjas pedagógus. Emellett 14 órakor a szőnyi városrészen a Petőfi Sándor Művelődési Házban ünnepi beszédet mond Takács József önkormányzati képviselő. 17 órakor Észak-Komáromban a Szent István szobornál tartanak megemlékezést.

Mocsán ma 17 órakor a Kiscsillag Óvoda melletti Rózsaparkhoz várja az önkormányzat a település lakóit az Államalapítás alkalmából rendezett ünnepélyre.

Nagyigmándon augusztus 19-én 18 órakor kezdődik a Szabadidőpark szabadtéri színpadán a település Szent István-napi ünnepsége, melyre szeretettel várják az érdeklődőket. Ünnepi beszédet mond Hajduné Farkas Erika polgármester, ezt követően pedig Szalai Gábor plébános megszenteli, majd Sugár Tamás lelkipásztor megáldja az új kenyeret. 21 óra 30 perckor ünnepi tűzijátékkal készülnek a szervezők, 22 óra után pedig zenés mulatsággal várják a kikapcsolódni vágyókat.