2015-ben a komáromi gátrendszer épülésekor egy cölöpsort fedeztek fel a Csillag erőd közelében a Duna parton. A csaknem 30 centiméter átmérőjű lucfenyősorról kiderült, hogy a napóleoni háborúk idején épült. A magyar hadtörténet egyik legkiemelkedőbb helyszín, hiszen 1849. április 25-én éjjel ezt használták a komáromi szekeres gazdák és hajóácsok, hogy talphidat építsenek a magyar csapatoknak.

„Klapka György tábornok utasítására készítettek egy talphidat, amelyen hajnalban a magyar csapatok átkelve, áttörték az osztrák ostromzárat” – mondta el a Helyi Híradóknak Legát István. A helytörténész hozzátette: ezt az áttörést ünnepli minden év április 26-án a város a Komáromi Napok rendezvénysorozattal.

A cölöpsor az 1780-es években készült. A hídfőt öt, egymástól nagyjából másfél méter távolságra lévő, csaknem harminc centiméter átmérőjű, vélhetően osztrák lucfenyő alkotja. Műszeres vizsgálatokból kiderült, hogy a fákat 1770 körül vágták ki, így a hídfő nagy valószínűség szerint a napóleoni háborúk idején épült.

„A híd helyzete a 19. században készült térképeken is dokumentált. A helyzete megegyezik a térképészeti koordinátákkal” – emelte ki Legát István.

A helytörténész hozzátette: ha teheti, kilátogat a Duna partra, amely számos érdekességet rejt és a folyó rendkívül alacsony vízállásának köszönhetően láthatóvá válik. Legát István egyebek közt régi pénzeket, a szabadságharc idejéből származó mozsártöredékeket és ólomgolyókat is talált az elmúlt időszakban.