A tervezett ütemben zajlanak az új komáromi Duna-híd munkálatai, bár néhány fázist kis mértékben hátráltatott a Duna tartósan alacsony vízállása miatti akadozó szállítása.

„Jelenleg az alépítmények, azaz a pillérek közül a magyar oldali 1. és 2. jelű támaszok építése van folyamatban” – mondta el a Helyi Híradóknak Hideg András. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette: a 3. és 4. támaszok között megépített ideiglenes szerelő járaton az acéltartó 10. elemét is beemelték. Az összehegesztés után a szlovák oldal felé történik az eltolás. Ezen a héten a 11. elemet is beemelik a szakemberek.

A kommunikációs igazgató kitért arra is, hogy a kivitelező utolsó munkanapja idén december 21., ezután teljes leállás következik egészen 2019. január 2-ig. Emellett, ha a hőmérséklet tartósan mínusz 10 fok alá csökken, akkor nem lehet például betonozni sem, illetve az acélszerkezet szerelését sem tudják elvégezni a szakemberek.

„Az 1-es számú főúti új csomópont már elkészült a két körforgalommal. Október 31-én meg is nyílt a forgalom előtt, de jelenleg még munkaterület. Azért vált szükségessé a megnyitása, hogy tehermentesítse a várost. A forgalomba helyezési eljárás azonban jelenleg még folyamatban van. A közlekedési hatóság december 6-ra hívta össze a forgalomba helyezési szemlét” – emelte ki Hideg András.

Korábban egy fórumon elhangzott az is, hogy egy webkamera kihelyezésével nyomon lehet majd követni az új Duna-híd építését. Hideg András elmondta, hogy az elhelyezésére a szlovák megrendelő partner kötött szerződést, de az egyeztetések még folyamatban vannak.