Pogácsás Tibor a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára  elmondta: intézményfejlesztésre kétmilliárd forint, sportfejlesztésre félmilliárd forint, út- és járdafelújításra 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre; a forrás az igények függvényében emelhető. Az államtitkár emlékeztetett: a BM évek óta támogatja ezeket az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek nem uniós nagyprojektek, hanem az általános működéshez szükséges karbantartások, felújítások.

Mint mondta, az intézményfejlesztés során a bölcsődei és óvodai ellátás, illetve az egészségügyi alapellátás feltételeinek javítását, a polgármesteri hivatalok fejlesztését támogatják. A már meglévő intézmények felújítása a cél – hangsúlyozta, jelezve: óvodafejlesztések esetén idén már elfogadják azokat a pályázatokat, ahol felújítás nyomán belső átalakítással bővül az intézmény befogadóképessége.

Fenntartási költségek csökkentése

A pályázati kiírás szerint előnyt élveznek többek között a fenntartási költségek csökkentését célzó fejlesztések, felújítások  – nyílászárócsere, hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés – és azok, ahol akadálymentesítés történik. A sportlétesítmények fejlesztésénél a cél az iskolai, óvodai, esetleg a szabadidős sporthoz kapcsolódó sportudvarok, tornatermek fejlesztése. Pogácsás Tibor elmondása szerint ez megvalósulhat sporteszközök beszerzésével vagy az épület állapotának javításával, például a fűtés korszerűsítésével.

Elsősorban azokat a pályázatokat támogatják majd, ahol a sportlétesítmény több település kiszolgálására, több sportág befogadására alkalmas, és amelyekkel bővül a fogyatékossággal élők sportolási lehetősége. Az államtitkár közölte: évek óta a legnagyobb igény az út- és járdafelújítások támogatására van. Jelezte: idén is a meglévő utak felújítását támogatják.

Pályázható összegek

A fővárosi önkormányzatok ötvenmillió forintra pályázhatnak, a megyei jogú városok negyvenmillió forintra, a kisebb települések 15-30 millió forintra. A belterületi utak, járdák, hidak esetében azokat a pályázatokat támogatják, amelyek a tömegközlekedés által igénybe vett utak felújítására irányulnak. 

A pályázatok benyújtásának határideje május 31-e, a tervek szerint a pályázatokat a nyár folyamán elbírálják. A támogatással 2020. december 31-éig kell elszámolniuk az önkormányzatoknak.