Az elsőrendű vádlott Belgrádban egy kisbuszt, míg a  másodrendű vádlott ugyancsak Belgrádban egy személykocsit bérelt ki, a járművekkel mindketten a tompai határátkelőhelyen utaztak be az országba. Az elsőrendű vádlott 2018. május 3-án éjszaka a határ magyar oldalán a másodrendű vádlott útmutatása, valamint egy ismeretlen személy telefonon adott iránymutatása alapján a zárt raktérrel rendelkező kisbuszba felvett  6 srí lankai és 12 afgán állampolgárt, akik Magyarország területére jogellenesen érkeztek azzal, hogy innen illegálisan Ausztriába utaznak tovább – közölte az ügyészség..

Az  elsőrendű vádlott a kisbuszba felvett migráns személyekkel az M6 és M1 autópályán Ausztria felé közlekedett, ennek során a másodrendű vádlott a személykocsival  őket kísérte, ezzel a szállítást biztosította. A vádlottak a szállítás közben egymással, és az ismeretlen megbízójukkal telefonon tartották a kapcsolatot. A rendőrjárőrök 2018. május 4-én 1 óra körül mindkét járművet ellenőrzés alá vonták, az embercsempészeket elfogták.

Az ügyészség indítványára a Komáromi Járásbíróság 2018. május 4-én rendelte el a két férfi letartóztatását, mert megalapozottan feltehető volt, hogy a terheltek jelenléte az eljárási cselekményeknél másképp nem biztosítható, továbbá fenn állt annak a veszélye, hogy a bizonyítást veszélyeztetnék, illetve  újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

A vádiratban az ügyészség a letartóztatás fenntartására, valamint arra tett indítványt, hogy ha a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismerik, úgy őket a Komáromi Járásbíróság 5 év fegyházbüntetésre ítélje.