Sajtótájékoztatót tartottak szerdán délelőtt az észak-komáromi Tiszti pavilon épületében a Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekverseny szervezői. A megjelenteket Varga Anna az észak-komáromi Városi Művelődési Központ igazgatója köszöntötte, köztük Kiss-B. Attilát, a Budapesti Operettszínház február elsejétől regnáló főigazgatóját, az énekverseny zsűrijének elnökét, valamint Keszegh Béla Észak-Komárom és Molnár Attila Dél-Komárom polgármesterét.

Varga Anna kiemelte, hogy komoly minőségi ugrást jelent a verseny történetében, hogy már harmadik alkalommal a Budapesti Operettszínházzal együttműködve tudják megrendezni.

Keszegh Béla úgy fogalmazott, hogy a zenei életben Komárom gazdag hagyományokra tekint vissza, ezeket azonban megfelelő módon kell kezelni és ápolni, ezért is nagy lehetőség, hogy Komárom ilyen rangos eseménynek ad otthont évek óta.

Molnár Attila elmondta: az a cél, hogy Lehár Ferencnek kultuszát megteremtsék, és Lehárhoz Komáromot tudják majd hozzákötni az emberek.

Kiss-B. Attila kihangsúlyozta, hogy rangos eseménynek ad otthont Komárom, amelynek megszervezéséhez szívesen járul hozzá a Budapesti Operettszínház, hiszen Lehár Ferenc öröksége mindenkit kötelez.

„Nekünk lehetőségünk és feladatunk, hogy korunk fiatal tehetségeit felfedezzük” – emelte ki az énekverseny zsűrijének elnöke.

Legutóbb orosz, cseh, osztrák, lengyel, szlovák román és magyar énekesek is bekapcsolódtak a versenybe. A versenykiírás értelmében minden zeneművet eredeti hangnemben kell énekelni, eredeti nyelven vagy a versenyző anyanyelvén. Jelentkezni primadonnaszóló (drámai és lírai szoprán), bonvivánszóló (hőstenor és lírai tenor), valamint szubrett–buffó-páros kategóriában március 20-ig lehet. A korhatár nőknél 18-tól 32 évig, a férfiaknál pedig 18-tól 35 évig. A konzervatóriumi vagy zeneművészeti főiskolai végzettség nem feltétel; a jelentkezési nyomtatvány a www.operetta.competition-lehar.sk weboldalról tölthető le. Az elődöntőket, nemzeti selejtezőket az egyes országokban 2019. március és áprilisban tartják, a középdöntő május 3-án és 4-én, a döntő pedig május 5-én lesz az észak-komáromi Városi Művelődési Központban. Az május 6-ai gálaestnek a Budapesti Operettszínház ad otthont.