Idén Kocs adott otthon a Magyarok Kenyere program megyei búzagyűjtő napjának. Csütörtökön délelőtt gazdák és adományozók gyűltek össze, hogy a Kárpát-medencei összefogást és a segítő szándékot ünnepeljék.

Balogh Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a kamara immáron ötödik alkalommal, de most első alkalommal a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetkezetével, mint a Magyarok Kenyere Alapítvány alapítói jogok gyakorlójával közösen szervezi a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” programsorozat lebonyolítását a Kárpát-medence egész területén az együttműködésre kész magyar gazdák bevonásával.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a Magyarok Kenyere programnak köszönhetően elindult valami, amit a múltra és az erőre építve nemzetegyesítésnek hívhatunk.

Jakab István kiemelte, hogy a magyar gazdatársadalom itt a Kárpát-medencében képes arra, hogy az összmagyarságot egy egységbe kovácsolja.

„Magyarország testét ugyanis szétszaggatták Trianonnal, de a magyarság lelkét nem tudták megtörni. Változatlanul egyek vagyunk, emellett lehetőségünk van arra, hogy egysége kovácsoljuk azt, amit mesterségesen, akaratunk és szándékunk ellenére szétszaggattak” – emelte ki az Országgyűlés alelnöke.

A beszédek után az adományozók jelképesen átadták a megjelent vezetőknek az összegyűjtött búzát, amelyet Márkus Mihály református püspök és Horváth István római katolikus plébános megáldott és megszenelt.

A Magyarok Kenyere egy olyan program, amely a magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatja, nemcsak hazánkban, hanem határainkon túl is. A programnak köszönhetően a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással összegyűjtik a búzát az adományozóktól, majd a termés egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatja el a rászorulókhoz a kamara. Megyénkben öt településen: Ácson, Ászáron, Bokodon, Nagyigmándon és Tatán jelöltek ki gyűjtőpontokat.