Október 23-án az 1956-os szobornál tartott ünnepi megemlékezést Komárom az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. Az eseményen elhangzott: a helyi visszaemlékezésekből olvasható, hogy forrongva a budapesti események hírén, munkások és diákok kezdtek tüntetni Komáromban. A szabadság eszméin felvillanyozódott fiatalok a mai Petőfi iskola épületétől indultak, majd a Mártírok útján egy felnőttekből álló nagyobb csoport csatlakozott hozzájuk, többek között munkások, akik leszerelték a Lenfonó Gyár falán lévő vörös csillagot, majd a Jókai térre vonultak. Itt ledöntötték a „szovjet hősi” emlékművet, mint a gyűlölet jelképét.

A keddi megemlékezés részt vett Molnár Attila polgármester, Czita János, Kreft-Horváth Loránd és Turi Bálint alpolgármester, Molnárné Taár Izabella a Komáromi Járási Hivatal vezetője is valamint Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Georg Spöttle beszédében úgy fogalmazott, hogy sokan nem állnánk most itt, ha nem lettek volna a pesti srácok, valamint Komárom és más magyar városok ifjai, akik fegyvert ragadtak a szabadságunkért.

„Ha még évekig vagy évtizedekig fent maradt volna Rákosi Mátyás uralma, sokan talán meg sem születnek, hiszen nagyszüleink és szüleink is a gyilkos kommunista rezsim áldozataivá válhattak volna” – hangsúlyozta Georg Spöttle.

A megemlékezésen Gál László Latinovics-díjas versmondó és Gál Júlia énekes, valamint a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyes Kar és a Vox Femina Női Kar is közreműködött. Az egybegyűltek ezután megkoszorúzták az 56-os emlékművet, valamint Csémi Máté és Ács Lajos emléktábláját is.