Négyrészes dokumentumfilmet készít Molnár Attila polgármester felkérésére Koltay Gábor filmrendező, Komárom díszpolgára. A város történelmét bemutató sorozat első epizódja a 18. századik tárja elénk a város történelmét, visszanyúlva egészen a római korig. A második rész a reformkortól a kiegyezésig, a harmadik az első és a második világháború közötti időszakot, míg a negyedik epizód 1945-től egészen napjainkig tartó történelmet mutatja be.

Tavaly november 7-én ősbemutatót tartottak az alkotók a Jókai Moziban, ahol a harmadik részt vetítették le, Komárom 80 évvel ezelőtti visszacsatolásának apropóján. A film tágabb értelemben a trianoni döntés körülményeiről, az azt követő, Alapy Gáspár polgármester nevével fémjelzett dél-komáromi szellemi-lelki-fizikai építkezésről, majd az 1938-as történésekről szól egészen a II. világháború végéig, amikor újra szétszakították Komáromot. 

Az epizódot a Duna World csatorna is műsorára tűzte, így január 13-án, 21 óra 35 perctől bárki megtekintheti a dokumentumfilmet, amely számos érdekességet mutat be Komáromról és annak történelméről.

Koltay Gábor korábban a Helyi Híradóknak elmondta, hogy a jelenlegi tervek szerint még 2019-ben elkészül a sorozat második része, majd az első és végül a negyedik.