Szerdán délelőtt az észak-komáromi Öreg-vár lőporraktárának épülete adott otthont annak a konferenciának, mely a Kárpát-medencei temetők teljes körű felmérését célozza. A mintaprojekthez kapcsolódó rendezvény fővédnöke Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.

Mintegy másfél éve indult el egy nem mindennapi kezdeményezés a dél-komáromi Endresz Csoport Egyesületnek és az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulásnak, valamint több helyi hagyományőrző egyesületnek köszönhetően a városban. A szervezetek ugyanis minden évben megemlékeznek egyebek között a komáromi áttörés évfordulójáról is, például az észak-komáromi katolikus temetőben található tömegsírnál.

„Ezeken az alkalmakon látjuk, hogy mennyire elhanyagolt, mennyire pusztul a temető, ami ráadásul egy történelmi város sírkertje” – mondta el a Helyi Híradóknak Arlett Tamás. Az Endresz Csoport Egyesület vezetője hozzátette: ekkor merült fel bennük, hogy egy-egy sírt rendbe tesznek vagy feltérképezik és dokumentálják az egész temetőt a jelenlegi állapotában.

Ezután indult el az Észak-Komáromban található református- és evangélikus temetők felmérése, mivel elsőre a katolikus temető nagy falat lett volna az egyesületeknek. Eddig mintegy 3700 sírt térképeztek fel és láttak el GPS koordinátákkal a program résztvevői. Így ha valaki családfát szeretne kutatni, már az az interneten is el tudja érni a sír fotóját és a rajta szereplő feliratokat.

Mintaprojekt lett a komáromi kezdeményezés
 

 

Fazekas Zsuzsanna a konferencián a felmérés jelentőségéről beszélt. Az észak-komáromi református egyházközség lelkésze kiemelte: fontos, hogy megőrizzük és védjük temetkezési helyeinket. 

Bali János a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója kitért arra is beszédében, hogy az intézet a magyar nemzet egyesítésének ügyét szolgálja határon átnyúlóan.

„A temetőink nem pusztán halottaink nyughelyei, hanem olyan jelképes helyek, amelyek a helyi magyarság emlékezetét is biztosítják” – hangsúlyozta  Bali János.

A konferencia szervezői ezzel a mintaprojekttel biztatják a többi Kárpát-medencében található települést is, hogy térképezzék fel múltjukat és dokumentálják a temetőiket.