Évek óta hagyomány Komáromban, hogy februárban Medve napot rendez a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház. A népi jóslat szerint ugyanis február 2-án előcammog a medve a barlangjából.

„Ha napos idő van és meglátja az állat a saját árnyékát, megijed attól és visszabújik a barlangjába, ami hosszan elnyúló télre utal. Ha azonban nem látszik az árnyéka, borongós, hideg idő van, a téli hideg már nem tart sokáig” – mondta el a Helyi Híradóknak Nyikus Anna. A Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetője hozzátette: ez a néphiedelem adta az ötletet még 2008-ban, hogy februárban, a farsang mellett medve napot rendezzenek a gyerekeknek.

A keddi rendezvényre csaknem 250 kisgyermek érkezett, egyebek közt a Szőnyi Színes Óvodából és a Bozsik József Általános Iskolából, valamint a Komáromi Gesztenyés Óvoda Mackó csoportja is ellátogatott a hagyományos Medve napra.

Medvék lepték el a szőnyi művelődési házat
A macigyűjtő Nagy Zsófia kisfiával (középen)

 

A jelenlévők idén is a komáromi születésű Nagy Zsófia gyűjteményét tekinthették meg, amely évek óta folyamatosan gyarapodik, így idén már 432 különféle medvét hozott magával.

„A célom az, hogy jövő ilyenkorra elérjem az ötszázat, amely azt jelenti, hogy nagyjából hetente kell egy új plüss állatot beszereznem” – emelte ki Nagy Zsófia.

A kiállítás mellett a Ráparetekmogyoró duó zenekar interaktív műsorába kapcsolódhattak be a gyerekek, akik együtt énekeltek és táncoltak az előadókkal.