1849. augusztus 3-án volt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a legnagyobb kitörése Komárom környékén. A 170. évfordulójának tiszteletére Komárom a Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Hadsereggel közösen rendezi meg a Nagy Komáromi Kitörés Napját.

Szombaton délelőtt a tábori élettel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Monostori erődben, majd 11 órakor hivatalos megnyitóval és katonai eskütétellel folytatódik a program. Délben megszólalnak az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület ágyúi.

Délután egyebek közt lovas akrobatikus-, fegyver- és könyvbemutató, kiállítás megnyitó, valamint kézműves foglalkozás színesíti a programot. Emellett hagyományőrző fajátékokkal, faragott kosaras hintával, arcfestéssel és óriás társasjátékokkal is készülnek a szervezők a legkisebbeknek.

A nap fénypontja minden bizonnyal a 17 órakor kezdődő 1848/49-es csatarekonstrukció lesz. A nemzetközi vonzerővel bíró hadijátékon a határainkon túlról, Ausztriából és Csehországból is érkező katonai hagyományőrzők csaknem ötven lovassal, száz gyalogossal és több mint tíz ágyúval idézik meg az 1848/49-es komáromi történéseket.

Az este a Klapka című rockmusical-lel zárul, amelyet a Magyarock Dalszínház színészei visznek színpadra.