Év elején nyújtotta be a dunai limes világörökségi pályázatát Magyarország három másik országgal együtt világörökségi helyszínné nyilvánítására. Magyarország, Szlovákiával, Ausztriával és Németországgal közösen adta be a tendert az UNESCO-hoz, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez.

„A napokban szakértői delegáció járt Komáromban és nagyon jó benyomásokkal távoztak a városból, így komoly esély van arra, hogy a Limes vonal, ami ugye nemcsak hazánkat érinti, a világörökség része lesz” – mondta el Molnár Attila polgármester.

A római határ, a limes mentén fekvő Brigetio Komárom keleti városrésze, Szőny alatt található. A Kr. u. 100 körül felépített állandó kőtáborban állomásozott a Római Birodalom határait védő 30 légió egyike, a Legio I. Adiutrix. Az erődítmény vonzáskörzetében először katonaváros alakult ki, majd ettől 2-3 kilométerre a polgárváros létesült.

Molnár Attila elmondta, hogy régészeti park épül a 1600 éves római katonaváros, Brigetio örökségének bemutatására 270 millió forint pályázati támogatásból a szőnyi városrészben.

„A pályázatot elnyertük, jelenleg a megvalósítási szakaszban van a támogatási szerződés aláírása” – emelte ki a polgármester.