Szent Borbála tiszteletére idén is tüzéravatást tartott az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Egyesület vasárnap a Monostori erődben, ahol a szent tiszteletére többször is megszólaltak az ágyúk. A résztvevőket Nagy Péter, az egyesület vezetője köszöntötte, többek között a Gölbasi Vitézei Egyesület – Tata Várának Janicsárjait, a budapesti flottillás és dabasi tüzéreket, a Rákóczi korabeli hagyományőrzőket és a betyárokat, valamint a tatai 25. Klapka György Lövészdandár megjelent tagjait. Nagy Péter elmondta, hogy közülük Lakatos Zoltán őrvezetőt tüzérré avatták.

„A fiatal utódnak először tüzelnie kellett egy ágyúval, majd annak kerekére támaszkodva jelképes kardcsapással maguk közé fogadták a magasabb beosztásúak” – emelte ki az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Egyesület vezetője.

Az eseményen Pohárdy József ágyúkészítőről is megemlékeztek a jelenlévők, akinek a héten lesz a temetése. Ő készítette az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Egyesület hatfontos táború ágyúját is.