A MI6, a hazai zöldgazdasági szakmapolitika meghatározó szereplője a Virtuális Erőmű Programja keretében idén is meghirdette az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatát, melynek keretében energiahatékony és energiatudatos vállalatokat, intézményeket, iskolákat és önkormányzatokat ismertek el. Megyénkből rekordszámú pályázatot nyújtottak be, ami kiváló visszaigazolása a megyei önkormányzat klímavédelmi szervező tevékenységének. A kiíró döntésének köszönhetően ezúttal 24 település részesült energiatudatos és energiahatékony önkormányzat díjban: Tatabánya Megyei Jogú város, Tata, Esztergom, Komárom, Kisbér, Baj, Bábolna, Nyergesújfalu, Tát, Lábatlan, Sárisáp, Csolnok, Pilismarót, Dömös, Héreg, Mocsa, Kocs, Vértesszőlős, Várgesztes, Vértessomló, Ászár, Kerékteleki, Bakonysárkány, Bakonyszombathely vehetett át elismerést a Parlament Felsőházi termében tartott díjátadó gáláján. Megyénkből díjat vehetett át a Tatabányai Törvényszék nevében Csorba Zsolt Ödön elnök is, aki bejelentette, ebben az évben a bíróságok is csatlakoznak a programhoz.

Klímatudatos-díjat kapott megyénk huszonnégy települése
 

 

A rendezvényen előadást tartott Áder János köztársasági elnök, köszöntőt mondott Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonosa, valamint Mezősi Balázs, a Virtuális Erőmű Program (VEP) operatív igazgatója.

Popovics György, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte, a megyei önkormányzat már a kezdetektől élharcosa a klímaváltozás elleni küzdelemnek. „Örömmel jelenthetem, hogy az idei évben újabb szintet léptünk, köszönhetően a TOP nyertes pályázatai keretében megvalósult és megvalósuló épületenergetikai beruházásoknak, amelyeken keresztül már mérhető megtakarításokról és megújuló energia kapacitásokról számolhatunk be” – hangsúlyozta. A megyei önkormányzat korábban a megyék közül elsőként részesült „Klímatudatos önkormányzat” díjban, év végén pedig szintén úttörőként Virtuális Erőmű Alapkövet vehetett át. A beruházásokhoz kapcsolódó koordináló tevékenységéért a díjátadó ünnepségen ezúttal megyei mentor-díjban részesült.

Klímatudatos-díjat kapott megyénk huszonnégy települése
 

 

Az ünnepségen díjazott települések kezdetektől fogva aktívan bekapcsolódtak a megyei önkormányzat klímavédelmi munkájába. Energiatudatos címet kaptak azok az önkormányzatok, amelyek kész tervekkel és ezekre épülő benyújtott pályázatokkal, így erős elkötelezettséggel rendelkeznek az energiatudatosság iránt. Energiahatékony címet pedig azok, amelyek a kész terveken és pályázatokon túl megvalósított és lezárt energetikai beruházásokkal is rendelkeznek. „A településeknek hála jó úton járunk, hogy legfőbb küldetésünket teljesíthessük, azaz, hogy közbeszéd tárgyává tegyük a klímaváltozást, és forintra váltsuk klímavédelmi terveink célkitűzéseit” – köszönte meg a települések vezetőinek az eddigi munkájukat Popovics György.