Első alkalommal ülésezett idén a Pons Danubii EGTC. A keddi közgyűlésnek a komáromi városháza adott otthont. Az eseményen Komárom, Oroszlány, Tata, Kisbér, valamint Észak-Komárom, Gúta és Ógyalla és Érsekújvár polgármesterei, illetve megbízottaik voltak jelen. A megjelenteket házigazdaként Molnár Attila polgármester köszöntötte. A megbeszélést Michl József a Pons Danubii EGTC társulás elnöke nyitotta meg.

Elektromos buszjárat és kerékpárkölcsönző lesz Komáromban
Fotó: Helyi Híradók/N. T.

Bara Zoltán a társulás vezetője elmondta, hogy sűrű lesz a 2018-as évük, ugyanis egyebek közt elkezdődött a Cultplay elnevezésű pályázatnak köszönhetően a felvidéki városokban a tematikus játszótér kivitelezése és hamarosan a magyarországi településeken is kezdődik a kivitelezés.

A társaság nyertes pályázatának köszönhetőn mintegy 300 millió forintból két-két kerékpárkölcsönző állomás épül Észak-Komáromban, illetve Dél-Komáromban – a Sport utcában és a Rüdiger tó partján –, továbbá Tatán és Érsekújváron, valamint Kisbéren, Oroszlányon, Gútán, Ógyallán és Naszvadon.

Molnár Attila a Helyi Híradóknak kihangsúlyozta, hogy Komárom 2010-ben alapító tagként csatlakozott a társuláshoz, azóta számos fejlesztés valósult meg a városban, többek között egy 600 millió forintos ipari parki beruházás.

„A csoportosulás olyan pályázati lehetőségeken tud részt venni, amelyhez 85 százalékos támogatást nyújt az Európai Unió, 10 százalékot finanszíroz az adott állam és mindössze öt százalékos fejlesztési forrást kell hozzá tennie az önkormányzatnak. A társulásnak köszönhetően jövőre megelevenedik az észak-komáromi Öreg vár a Jókai ligetben egy interaktív játszótér formájában, valamint hamarosan egy elektromos buszjárat kezdi szállítani az utasokat Észak- és Dél-Komárom között” – emelte ki a polgármester.