Évek óta hagyomány, hogy januárban Komáromban gyűlnek össze a megszállott magyar traktorrajongók a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahova az ország több pontjáról is várják az érdeklődőket.

„A jubileumi tizedik találkozón több gépet is kiállítunk” – mondta el a Helyi Híradóknak Nagy Vilmos. A találkozó szervezője hozzátette: emellett fotósarokkal is készülnek a hétvégére, bemutatva az elmúlt évek eseményeit, valamint filmvetítéssel is, amelyen a balatonboglári Dutra múzeumról láthatnak az érdeklődők képkockákat. 

Az esemény nagyon népszerű, hiszen tavaly év elején is csaknem kétszáz résztvevő érkezett az ország számos pontjáról, többek között Borsfáról, Szarvasról, Mezőtúrról, Mezőberényből és Balatonboglárról is, valamint a Felvidékről is ellátogattak Komáromba a rajongók.

„Szombaton 10 órakor kezdődik a találkozónk, amelyre hívjuk és várjuk nemcsak a Dutrák szerelmeseit, hanem mindenkit, akik a magyar gyártmányú erőgépek után érdeklődnek” – emelte ki Nagy Vilmos.

A Dutra a dömper, régi írásmódja szerint a dumper és a traktor szó összevonásából keletkezett. Magyarországon a 70-es évek közepéig gyártották ezeket a gépeket, melyek még ma is jó szolgálatot tesznek főként az alföldi területeken a mezőgazdaságban, valamint számos erdészetnél is megtalálható egy-egy hazai gépcsoda.