Megújult a Kultsár István Szakgimnázium és Szakközépiskola homlokzata, lábazata, valamint a fitneszterem hőszigetelése, de sor került a csapadékvíz elleni szigetelés felújítására is, valamint a lapostető is új réteget kapott – hangzott el a 120 millió forintos beruházás átadó ünnepségén, amelyen megjelent Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, Czunyiné Bertalan Judit, s térség országgyűlési képviselője, Kancz Csaba kormánymegbízott valamint Molnár Attila polgármester.

Berczellyné Nagy Marianna elmondta, az elmúlt három évben folyamatosan újították fel a megyei szakképző intézményeket, összesen mintegy egymilliárd forint értékben. A városban három ilyen jellegű iskola működik, a gimnázium, a Kultsár és az Alapy, melyekre összesen több mint 200 milliót költött a Szakképzési Centrum.

Sipos Sándorné az iskola igazgatónője emlékeztetett: 1992 óta nem volt ekkora volumenű fejlesztés az intézményben. Igaz, hogy az elmúlt évek során épült edzőterem, sportpálya, történtek nyílászáró cserék, az udvar pedig térőburkolatot kapott, de a jelenlegi fejlesztés mértékéhez fogható beruházás közel 30 éve nem valósult meg a Kultsárban. 

Pölöskei Gáborné úgy fogalmazott; a hazai gazdaság képzett munkaerőért kiállt, vissza kell állítani a szakképzés presztízsét. Jól képzett munkaerőt csak vonzó környezetben lehet kinevelni. A kormány az utóbbi két évben felújította az állami kézben lévő szakképzőintézmények felét. A 21. századi fejlesztés még csak most kezdődik, ezért elengedhetetlen az új digitális tartalmak bevezetése. 

– Olyan szakképzést kell folytatnunk, amit a gazdasági környezet igényel. Fel kell készülnünk a jövőre, hiszen olyan szakmák jelenhetnek meg, amelyek ma még ismeretlenek – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Molnár Attila polgármester hangsúlyozta számos beruházás zajlik ma Komáromban, mely a húszezer fős kisvárosok közül a legdinamikusabban fejlődő település Európában. 

– Nemrég adták át a bölcsődét, vagy épp az Újszállási utat az ipari parkban, de néhány napja számoltak be a szőnyi fejlesztésekről is. Sőt, van egy kiemelt nagy állami projektekt is: az új Duna-híd építése. Mindez azt szolgálja, hogy valódi otthonunknak tekintsük Komáromot – fogalmazott a városvezető.

Czunyiné Bertalan Judit a leginnovatívabb megyének nevezete Komárom-Esztergom megyét, ahol mintaértékű a szakképzési fejlesztés. – Jelen beruházás teljes mértékben a Centrum megtakarításából jött létre. E tény is azt bizonyítja, hogy az új fenntartói struktúra jó gazdája az intézményeknek – emelte ki a képviselő.