Több lehetősége is van a komáromiaknak, hogy megszabaduljanak a keletkező zöldhulladéktól. Elégethetik az avart ősszel október 15-től november 30-ig, tavasszal március 16-tól április 30-ig, naponta 9 és 18 óra között, maximum 3 órán keresztül. Vasárnap és ünnepnapokon viszont az égetés tilos. A nyári időszakban pedig a fokozott tűzveszély miatt alapvetően is tilos. Aki megszegi ezt a rendeletet, az bírságra számíthat.

„Ha valaki nem a helyi rendeletben meghatározottak szerint éget a kertjében, az bírságra számíthat” – mondta el Gubicskó Barnabás tűzoltó őrnagy. A Komárom Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság helyettese hozzátette: a tűzvédelmi bírság 20 ezertől 60 ezer forintig terjedhet. Ha azonban a szabálytalan égetés során akkora tűz keletkezik, ami a tűzoltók beavatkozását igényli, akár 3 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat a katasztrófavédelem. 

Havran-Tóth Bernadett, a komáromi önkormányzat környezetvédelmi referense hozzátette, hogy az égetés helyett a legjobban azzal járna a környezet, ha mindenki komposztálna otthon.

„Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetik az avart, a fűnyesedéket és a gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Nemcsak a környezetre káros, hanem az emberi egészségre is. Az értékes szerves anyagból ilyenkor hamu keletkezik, amely csak korlátozott mennyiségben alkalmas a talajerő-utánpótlásra. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik” – emelte ki Havran-Tóth Bernadett.

Akinek nincs lehetősége az otthoni komposztálásra, akkor annak a városi zöldhulladék-gyűjtés a megoldás. November 19. és 23. között térítésmentes gyűjtést végez a város családi házas övezetében az NHSZ Vértes Vidéke Nonprofit Kft. A szolgáltató kéri a lakosságtól, hogy a levágott füvet és a faleveleket lehetőleg átlátszó zsákban helyezzék ki az ingatlantulajdonosok, a kerti növénymaradványokat, szárakat, metszési nyesedékeket, gallyakat kötegelve, a szárak mérete pedig ne haladja meg az egy métert.

A szállítás a kommunális hulladékszállítás napján történik az alábbiak szerint:
November 19. – Hétfő: Nyugat- Komárom (Igmándi úttól nyugatra eső városrész)
November 20.– Kedd: Észak- Kelet Komárom (Igmándi úttól keletre, Mártírok úttól északra eső városrész)
November 21. – Szerda: Koppánymonostor egész területe
November 22. –  Csütörtök: Dél-Kelet Komárom (Igmándi úttól keletre, Mártírok úttól délre eső városrész)
November 23. – Péntek: Szőny – Molaj családi házas területe