A korábbi évek hagyományát folytatva szombaton tíz településen – Banán, Nagyigmándon, Tárkányon, Bakonyszombathelyen, Réde, Császáron, Kecskéden, Mocsán, Naszályon és Komáromban – tartottak gólyajelölést a madártani szakemberek. A helyiek egy-egy helyszínen betekintést nyertek a gólyagyűrűzés rejtelmeibe és rövid előadást is meghallgattak a fehér gólya védelméről.

„Tizenegyedik alkalommal szerveztük meg a Gólya Road Show-t Komárom-Esztergom megyében” – mondta el a Helyi Híradóknak Bátky Gellért. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre hozzátette: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal közösen és az E-ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. támogatásával, egy darus kocsival keresték fel a fészkeket az állatvédők.

Bátky Gellért kitért arra is, hogy a tíz helyszínen összesen huszonnégy fiókát keresztek el a gyerekek, akik közelről is megszemlélték, megsimogatták és lefotózták a kisgólyákat.

„Komáromban négy fiókát rejtett a fészek, akik a Pelyhes, a Marci, a Repülő és a Felhő nevet kapták a jelenlévő gyerekektől. A legjobb és legtalálóbb nevek hamarosan a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára is felkerülnek” – emelte ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.