Czibor Zoltán olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, Komárom díszpolgára halálának 20. évfordulója alkalmából pénteken megemlékezést szervezett az önkormányzat és a Komáromi Sporthagyományokat Őrző Kerekasztal a legendás balszélső sírjánál és házánál.

Vörösházi Tibor a Komáromi Sporthagyományokat Őrző Kerekasztal vezetője köszöntötte az eseményen egybegyűlteket, melyen részt vett többek között Czibor Zsuzsanna a legendás balszélső húga, Molnár Attila polgármester, Horváth Gyula Czibor Zoltán egykori jó barátja, Máté László lelkész, valamint Bozsik Péter, a Komárom VSE vezetőedzője is.

Máté László református lelkész rövid elmélkedésében elmondta, hogy Czibor Zoltán életében sok fényes győzelem részese lehetett.

Húsz éve nincs köztünk - Komárom őrzi Czibor Zoltán emlékét
 

 

„Megadatott neki, hogy játékával sokaknak szerezzen örömet, győzelmeivel sokakat tehessen boldoggá, büszkévé és sokaknak adjon reménységet. Czibor Zoltán emléke ezért él, és ezért lehet áldottá sokak, egy egész nemzet szívében” – emelte ki Máté László.

Az egybegyűltek ezután megkoszorúzták a legenda sírját, majd közösen átvonultak az Árpád utcában álló házához, melynek falán emléktábla őrzi az emlékét.

A háznál először Horváth Gyula mondott beszédet, majd Bozsik Péter emlékezett meg a legendás játékosról.

„Czibor Zoltán életével azt igazolta, hogy egy kiváló ember és egy nagyszerű magyar volt. Őrizzük meg őt emlékezetünkben. Isten nyugtassa őt békében” – hangzottak Bozsik Péter szavai.

A ház falán lévő emléktáblát – melyet korábban a Komáromi Sporthagyományokat Őrző Kerekasztal helyezett el – közösen koszorúzták meg az egybegyűltek.

Húsz éve nincs köztünk - Komárom őrzi Czibor Zoltán emlékét
 

 

Csütörtökön is megemlékeztek rajongók és szakemberek Czibor Zoltán sírjánál, melyen részt vett többek között Szöllősi György, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete, valamint Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke. Az eseményen Szöllősi György felidézte Czibor Zoltán pályafutásának emlékezetes pillanatait a kezdetektől, amikor vonatvezetőként dolgozott Komáromban, az Aranycsapatban elért eredményeken keresztül a barcelonai évekig, majd az 1990-es hazatérésig. Lomnici Zoltán arról beszélt, hogy idén tíz különböző eseményt rendeznek az emlékév kapcsán, jövőre pedig az "Évszázad mérkőzése", a 6-3-as magyar-angol találkozó 65. évfordulója lesz a középpontban.