Görgényi István festőművész hagyatékából nyílt szerdán kiállítás az Eurotrade Galériájában. A megjelenteket Szücs Attila az Eurotrade Galéria tulajdonosa köszöntötte, köztük Czunyiné Bertalan Juditot, a térség országgyűlési képviselőjét, Wittner Máriát 56-os halálraítéltet és Farkas Gábor dandártábornokot, a megyei rendőr-főkapitányság vezetőjét.

Szücs Attila köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy Görgényi István nem kívülállóként festette meg az üldözöttek és elnyomottak, a levert és megkínzott forradalmárok alakjait, hanem velük együtt érzően.

„Életműve és munkássága a ma emberének is utat mutathat, hazádnak rendületlenül” – hangsúlyozta az Eurotrade Galéria tulajdonosa.

Czunyiné Bertalan Judit a megnyitón elmondta, hogy október 23. előestéjének egyikén már évek óta emléket állítanak valamilyen formában az 1956-os forradalom hősei, illetve annak művészete előtt.

„Hagyomány már, hogy az Eurotrade Galériájában őrizzük azt a fajta erőt és méltóságot, amellyel az 56-os forradalmárok felkeltek és megmutatták Európának, hogy így is lehet a hazát szeretni” – emelte ki a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében.

A kiállítást Wittner Mária nyitotta meg, aki elmondta, hogy ez az esemény emléket állít azok előtt is, akik már nem lehetnek közöttünk.

A Görgényi hagyaték jelentőségét Rigó Erik műgyűjtő méltatta a megnyitón, amelyet Kuczmann Ágnes énekművész és Gál László Latinovits-díjas versmondó színesített előadásával.

A tárlat november 30-ig látogatható, munkanapokon 8 és 17 óra között az Eurotrade Galériájában, ahova a belépés díjtalan.