A Pons Danubii EGTC nyertes pályázatának köszönhetőn mintegy 300 millió forintból két-két kerékpárkölcsönző állomás épül Észak-Komáromban, illetve Dél-Komáromban – a Sport utcában és a Rüdiger tó partján –, Tatán és Érsekújváron, valamint egy-egy épül Kisbéren, Oroszlányon, Gútán, Ógyallán és Naszvadon.

„Minden kölcsönző ponton 16-16 dokkoló állomás lesz” – mondta el a Helyi Híradóknak Bara Zoltán. A Pons Danubii EGTC társulás vezetője hozzátette: a projekt során 95 hagyományos és 35 elektromos kerékpárt vásárolnak, amelyeket arányosan osztanak szét a dokkoló állomások között. A közbeszerzést már kiírták, a rendszer üzembe helyezése várhatóan idén nyáron történik meg.

„A budapestihez és a győrihez hasonló bringakölcsönzős kerékpárok mindegyike GPS nyomkövetővel lesz ellátva, és mindenhol lesznek köztük elektromos biciklik is, gondolva az idősebbekre is, illetve ha esetleg valaki nagyobb távolságot szeretne velük megtenni, mondjuk az adott városok között. Észak- és Dél-Komárom összesen négy kölcsönzővel gyarapodik majd, ami vélhetően erősíti majd a két város közti turisztikai kapcsolatot” – emelte ki Bara Zoltán.

A Pons Danubii EGTC társulás vezetője azt is elmondta, hogy Esztergom és Párkány is nyertek hasonló célra pályázati forrást, így a komáromi kerékpárok, azzal a rendszerrel is kompatibilisek lesznek.