A Reformáció 500. évfordulójának tiszteletére Magyarország kormánya által létrehozott Reformáció Emlékbizottság támogatásával számos program valósult meg az elmúlt időszakban. Korábban bejárta a megyénket egy vándorkiállítás, amely a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) 21 tagintézményének anyagaiból állt össze. A tárlatnak tavaly novemberben a Szent Imre Római Katolikus Iskola és Óvoda Közösségi háza adott otthont. Szerdán a Jókai Mór Városi Könyvtárban Forrásaink a reformációról – Dokumentumok az MNL Komárom–Esztergom Megyei Levéltárából címmel pedig egy kiadvány jelet meg. A könyvbemutatón megjelenteket Muhi Orsolya könyvtárigazgató köszöntötte, a könyvet pedig Wencz Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Levéltár igazgatója mutatta be.

„A kötet a reformáció születésének 500. évfordulójának alkalmából jött létre” – mondta Wencz Balázs, aki hozzátette: a Magyar Nemzeti Levéltár reformációs projektje egy jól előkészített és jól sikerült program, amelyre már 2015 óta készültek a tagintézmények és gyűjtötték össze az írásos emlékeket.

„A könyv négy részre osztható. Az első az 1711 és az 1780 közötti időszak, a második az 1780 és az 1790 közötti események, a harmadik az 1790 és az 1945 közötti részt felölelő iratanyagból állt össze és a negyedik pedig a második világháború utáni időszakot mutatta be, egészen 1989-ig.

Iratanyagokat főként Esztergomban találtunk, Komáromban kevesebbet, hiszen azok felvidéken Nyitraivánkán vannak a levéltárban, viszont a könyv csak a megyei levéltári anyagokból áll össze” – emelte ki Wencz Balázs.

Hozzáfűzte: a kiadvány a Magyarország kormánya által létrehozott Reformáció Emlékbizottság támogatásával a Reformáció MNL projekt keretében valósul meg.