A korábbi évek hagyományát folytatva idén is csatlakozott a Komáromi Klapka György Múzeum a múzeumok éjszakája elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. Az elmúlt szombaton az intézmény munkatársai a szabadságharc 170. évfordulóján, a tudományos kutatásokból és az irodalmi forrásokból ismert, Komáromhoz köthető érdekes történeteket mutatták be az érdeklődőknek.

„Bár az idő nem volt igazán kegyes hozzánk, így a színházi előadásunkat be kellett vinni az udvarról a múzeum főépületébe, de ennek ellenére is nagyon jól sikerült három előadást tartottunk” – mondta el a Helyi Híradóknak Számadó Emese. A múzeum igazgatója hozzátette: büszkék arra, hogy a helyiek mellett Észak-Komáromból, Budapestről és Székesfehérvárról is érkeztek látogatóik, akik hallhattak többek között Damjanich lábtöréséről, Görgei sebesüléséről, a bakonyi zsiványok tetteiről, valamint Klapka és Haynau állítólagos találkozásáról is.

Kitért arra is, hogy a szabadságharc 170. évfordulója ihlette a programot, tehát utazást tettek a múltba és komáromi történeteket mutattak be színházi előadás formájában. A három előadást magába foglaló programon, csaknem 150-en vettek részt.

Emellett a Monostori erődben Hagyományőrző találkozót rendezett az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület. A szervezők egyebek közt tüzérségi- és ostorbemutatóval is készültek az érdeklődőknek.