Munkaterület átadással elkezdődött a volt mezőgazdasági kombinát épületének átalakítása, ahol várhatóan egy év múlva helyet kap a Komáromi Klapka György Múzeum, valamint az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének Ókori Régészeti Tanszéke is – jelentette be sajtótájékoztatón Molnár Attila polgármester és Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője szerdán.

Molnár Attila polgármester elmondta, a beruházás értéke 1,4 milliárd forint. A megvalósításhoz az önkormányzat 250 millió forint pályázati támogatást kapott, a többit önrészként biztosította.

„Ezzel a beruházással méltó helyre költözhet a Klapka György Múzeum római kori kiállítása, megújulva, kibővítve és a 21. század minden turisztikai és muzeális követelményének megfelelően” – emelte ki a városvezető. Hozzátette: mindez fontos mérföldkő Komárom turisztikai vonzerejének növelésében, hiszen olyan helyszínt, programot tudnak az ide látogatók elé tárni, amely európai szinten is megállja a helyét.

Czunyiné Bertalan Judit úgy fogalmazott, az átalakítás után egy valóban impozáns, a város múltjához, történelméhez és rangjához méltó, környezetet is építő, de elsősorban a várost szolgáló infrastruktúra valósul meg.

Az épület felújítása és korhű helyreállítása után ott látható majd a Brigetio emlékeit bemutató állandó kiállítás. A múzeum új helyszínén a rekonstrukciót, a hologramot és a 3D technikát alkalmazva mutatják be a római kori katona- és polgárváros életét.