1943. január 12-én a Don kanyarnál kezdődött a második világháború legvéresebb ütközete, amelyben a második Magyar Hadsereg a Vörös Hadsereggel ütközött meg. A csaták során a 250 ezres magyar honvédok és munkaszolgálatosok közül több mint 125 ezren haltak hősi halált, sebesültek meg, vagy kerültek börtönbe.

A Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete (KEBEL) szervezett szombati megemlékezése részt vett többek közt Molnárné Taár Izabella, a Komáromi Járási Hivatal vezetője, Czita János alpolgármester és Hamrák Zsófia képviselő is.

A megemlékezésen Oláh Kálmán tanár mondott beszédet.

„Ezek a hősök köteleznek minket, amikor az emlékművük előtt állunk, amikor a volt fényképeket nézegetjük. Ők azért mentek el a harcokba és áldozták fel az életüket, hogy az utódaiknak jobb legyen. Tőlünk nem vár el a kor ilyen áldozatot, de elvárja azt, hogy tiszteljük őket és a magunk áldozatát, ahogy ők megtették, ha kell, igenis hozzuk meg” – emelte ki Oláh Kálmán.

Beszéde után a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseket gyújtottak az elhunyt hősök tiszteletére. Az eseményen a Duna Népdalkör ének-, Miletics Anton pedig trombitaszóval közreműködött.