Csütörtök este a hazaérkező családot a szén-monoxid-érzékelő figyelmeztető hangja várta Komáromban. A családfő a kisgyerekeket és feleségét hátrahagyva belépett otthonukba és felmérve a helyzetet azonnal kinyitotta az ablakot, elzárta a gázkazánt és jelezte a bajt a segélyhívó központnak. A tűzoltók kiérkezéséig a házon kívül várakoztak. A komáromi tűzoltók műszerrel nem azonosították a mérgező gázt, ezért az események rekonstruálásával derítették ki a jelzés okát. Légzőkészülékben újraindították a kazánt, becsukták az ablakokat és mérték a gázkoncentrációt. Az eredmény azonnal mérhető volt. Az előszobai fali gázkazán működése során rohamosan emelkedett a szén-monoxid szint betöltve a család otthonát a mérgező gázzal. A helyszínen lévő tűzoltók kikapcsolták a hibás készüléket, majd újból kiszellőztettek. Ennek eredményeként helyreállt a levegő minősége és a lakás biztonságosan lakhatóvá vált, viszont a fűtést ki kellett kapcsolni. A kazán javításáig rokonokhoz költözött a család. Az eset során senki nem sérült meg.

Szintén egy szén-monoxid érzékelő riasztása miatt érkezett a segélyhívás csütörtök este Tatára, ahol egy kétszintes lakásban az érzékelő időben jelzett. A lakásban két darab szén-monoxid érzékelő is volt, ebből az egyik bejelzett. A lakásban egyedül élő egy fő a tűzoltók kiérkezése előtt elhagyta a lakást, akin a mérgezés tünetei nem voltak észlelhetőek, de a mentők megfigyelésre kórházba szállították. A tatabányai hivatásos tűzoltók méréseket végeztek a lakásban, ahol percek alatt mérhető volt a nagymértékű szén-monoxid jelenléte. Az átvizsgálás során egyértelműen megállapítani nem lehetett, hogy az érzékelőt a fürdőszobában használt gáz bojler, vagy a fatüzelésű kandalló aktiválta. A gázszolgáltató szakembere a bojler használatát letiltotta, a gáz főcsapját leplombálta.

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Komáromban és Tatán is

A szén-monoxid (CO) a tökéletlen égéskor keletkező melléktermék. Színtelen, szagtalan, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni. A szén-monoxid-mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szén-monoxid jelenlétének késői felismerése könnyen tragédiához vezethet. A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.