Észak- és Dél-Komárom az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében támogatási kérelmet nyújtott be és nyert. A pályázattal kapcsolatban hétfőn az észak-komáromi városházán sajtótájékoztatót tartott Molnár Attila Dél-, valamint Keszegh Béla Észak-Komárom nemrég megválasztott, és Stubendek László a város korábbi polgármestere, illetve Németh Tamás, a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója is.

Molnár Attila beszédében úgy fogalmazott, hogy az ilyen és ehhez hasonló közös projektek is azt bizonyítják, hogy Komárom egy város a Duna jobb és bal partján.

„Az álmainkban az szerepel, hogy Észak- és Dél-Komárom között egy Komáromban gyártott BYD típusú elektromos busz közlekedik majd, amely az Erzsébet hídon megy át Észak-Komáromba és az új Duna-hídon érkezik vissza Dél-Komáromba” – emelte ki a polgármester.

A pályázatnak köszönhetően mindkét településrészen megújulnak emellett az autóbusz-pályaudvarok és a buszmegállók is.

„A busz-pályaudvarok valamilyen szempontból kapuja is a városoknak, így nem mindegy, hogy az idelátogatókat mi fogadja. A megállókba okos-panelek kerülnek, amelyekről az utasok friss és aktuális információkat kaphatnak a járatokról. Ezenkívül honlap és ahhoz kapcsolódó mobilapplikáció is készül, amely megkönnyíti a tájékozódást, így pontosan értesülhet majd mindenki arról, hogy mikor érkezik a busz, vagy éppen az adott időpontban merre jár” – emelte ki a nemrég megválasztott polgármester Keszegh Béla.

A projekt összköltsége eléri a 320 millió forintot, melyből Komárom támogatása csaknem 100 millió forint. A fejlesztés várhatóan 2020 nyár végére valósul meg.