Ősszel kezdődtek az új komáromi Duna-híd munkálatai, melyek a tervezett ütemezésnek megfelelően haladnak.

„Jelenleg különböző fázisokban, de mind a hat támasznál munkavégzés folyik. Emellett az acélszerkezet gyártása is nemrég elkezdődött három gyártóüzemben, Lengyelországban, Csehországban és az észak-komáromi hajógyárban” – mondta el a Helyi Híradóknak Kiss Boglárka.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője hozzátette: az első látványosabb fázisa akkor lesz az építkezésnek, amikor az alapozás eljut a pillérek építéséhez, amely során „kijönnek a víz alól”.

Egyre izgalmasabb látványt nyújt az új Duna-híd építése
 

 

Ez a következő 1-2 hónapban bekövetkezik, így már most készülnek azok az ideiglenes szerelőjármok is, amelyre felhelyezik majd az acélszerkezet elemeit. Ehhez a fázishoz várhatóan nyár folyamán, június-júliusban érkeznek el a szakemberek. Ettől kezdve pedig folyamatosan látványos lesz a hídépítés.

„Ennek eredményeként a kivitelező a magyar oldalon létrehoz egy látogatóközpontot, amely április 23-án nyit meg. Innentől kezdve előre egyeztetett időpontban, bejelentkezéssel bárki számára megtekinthető lesz az építkezés. Emellett a tervek közt szerepel több webkamera elhelyezése is. Ez ügyben egyeztetés folyik a magyar és szlovák megrendelő és a kivitelezők között” – emelte ki Kiss Boglárka.

A híd építése mellett a magyar oldali útcsatlakozás is a tervezett ütemben halad. A következő hetekben beemeli a kivitelező az előre gyártott hídgerendákat a Koppány vezér út feletti híd pilléreire. A közművezetékek kiváltása után folytatódik a töltésépítés, ez után kezdődik a pályaszerkezet építése.  A szlovák oldali útépítést tavaly elkezdték a szakemberek, a munkálatok ott előrehaladott állapotban vannak.

Egyre izgalmasabb látványt nyújt az új Duna-híd építése