A somogyi város Táncsics téri épületében berendezett, Legalább álmodj velem című tárlat a költő életének legfontosabb színhelyeire: Debrecenbe, Pestre, Pozsonyba, Komáromba, Csurgóra kalauzolja el a látogatókat, hogy bemutassa életművét, és a jelen olvasói, színházlátogatói számára is élővé, még élvezetesebbé tegye a több mint kétszáz évvel ezelőtt írott műveit – olvasható az önkormányzatnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

A mások mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak közreműködésével berendezett kiállításon számos vers-, színmű- és levélrészletből ismerhetők meg a Csokonai Vitéz Mihályra jellemző műfajok, hangok, stílusváltozatok.

Az emlékhelyen megépült a mása annak a szegényes csurgói iskolaszínpadnak, ahol 1799-ben, a városban segédtanítóként dolgozó Csokonai darabjait bemutatták. A színpadon ma a látogatók stilizált jelmezekben előadhatják a Karnyóné című vígjáték részleteit vagy játszhatnak a Cultura című darabhoz készített bábokkal. Ugyanitt egy televízión részletek láthatók a Dorottya című komikus eposz filmváltozatából.

Az érdeklődők képernyőn, évszámok érintésével "bonthatják ki" ki a Csokonai-életutat, ugyanígy választhatnak angol, vagy a horvát nyelvű Csokonai-fordítások közül is. Van, ahol apró lyukon kukucskálhatnak egy vitrinbe, máshol ma már érthetetlen szavak magyarázatára lelhetnek egy-egy táblácska felemelésével.

A helyszínen felállított debreceni iskolapadon tablet található, benne Csokonai egy ismeretlen debreceni diákjának füzetlapjaival és Csokonai tollbamondásaival. A digitális lapozgatás közben a kéziratok modern átirata is megjelenik.

A kiállítás látogatói Csokonai-verseket olvashatnak, néhányat – köztük pajzán alkotásokat – színészek tolmácsolásában, fülhallgatón keresztül hallgathatnak meg, emellett megismerhetnek hét, a költőhöz kapcsolódó hamis történetet.

A Csokonaihoz oly közel álló játékosság inspirálta a Versfoltozót és a Versfújót. Az előbbinél egy képernyőn megjelenő hiányos versek kiegészítése a feladat, utóbbinál egyetlen kézmozdulattal versek varázsolhatók a falra.

Az önkormányzat kiemelte: a Csokonai-emlékhely és -kiállítás része annak a Csurgó és a horvátországi Csurgó Városa és Pitomaca település határmenti együttműködésének, amelynek középpontjába a horvátok Petar Preradovic költőt, a somogyi város pedig Csokonai Vitéz Mihály életét és munkásságát állította.