Február 18-án Jókai Mór születésnapjáról emlékeztek meg a komáromiak a magyar széppróza napján és az elkövetkező napokban így tesz a Kárpát-medence több települése is. Vasárnap Észak-Komáromban gyűltek össze az emlékezők a Jókai szobornál, ahol felolvasták Balog Zoltán miniszter levelét is.

„A nemzet hűséges az íróhoz és ma is ott áll nagy fia mellett“ – fogalmazott Balog Zoltán. A miniszter hozzátette: manapság Észak- és Dél-Komáromot politikai határ választja el egymástól, de a Duna két partján élő magyarok már egy akarattal, közösen dolgozhatnak és ünnepelhetnek.

Jókai szobrát többen is megkoszorúzták, így többek közt a dél-komáromi önkormányzat részéről Hamrák Zsófia képviselő, a Komáromi Jókai Mór Gimnázium igazgatója Udvardyné Mühlenkampf Erika és a komáromi szekeresgazdák is.

A megemlékezés keretében a Duna Menti Múzeum dísztermében Keszegh Margit, a Jókai Egyesület elnöke, Nick Ferenc a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke és Csender Levente, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja átadta a Jókai-díjat, amelyet idén Rőszerné Fodor Ágnes martfűi magyarnyelv- és irodalomtanár kapott. Az elismerést az Arany János időskori lírájának újszerűsége című irodalmi pályázaton nyújtott kimagasló teljesítményéért vehette át.