Május 15-én nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban "Önarckép álarcokban" címmel a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő kiállítás. A tárlathoz kapcsolódva az „Arany 200 busz" július 10-én indult útnak, amely járja az országot, valamint a határon túli magyarlakta területeket is. Hétfőn Komáromba a Jókai ligetbe érkezett a guruló tárlat, melyre rengetegen voltak kíváncsiak.

„Az egyedi látványvilágú kiállításon versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatjuk be Arany János életművét, kapcsolatait és költészetének máig ható jelentőségét” – mondta el a Helyi Híradóknak Thuróczy Gergely. Az irodalmi muzeológus hozzátette: a busz érdekessége, hogy nemcsak manuális játékokat, hanem digitális eszközöket is beépítettek a belsejébe, melyek nemcsak szórakoztató élményt nyújtanak az érdeklődőknek, hanem mélyebb tudást is közvetítenek. A jármű külső borítása pedig egy képregény, melyen Arany János egyik leghíresebb költeményének a Toldinak részleteit figyelhették meg a jelenlévők.

Arany-busz Komáromban
 

 

A tárlatra számos komáromi iskola diákja érkezett, többek között a Jókai Mór Gimnázium tanulói, de mellettük az ácsi Gárdonyi Gáza Általános iskola növendékei is ellátogattak a Jókai ligetbe. Az iskolásokon kívül a helyi nyugdíjas klub tagjai is részt vettek az interaktív kiállításon és több kisgyermekes család is kíváncsi volt a nem mindennapi látványra.

„Eddig több mint kétezer kilométert tett meg a busz, körülbelül húsz helyszínen járt, de még egy évig biztosan úton lesz és járja az országot és a határon túli magyarlakta településeket” – emelte ki Thuróczy Gergely.