A 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület hagyományőrzői csütörtökön délelőtt először a Nagytemetőben, a 48-as komáromi hős Neuwirth János sírjánál koszorúztak és emlékeztek meg a komáromi vár megadásáról. Az esemény többek közt Molnár Attila polgármester is részt vett. A koszorúzást követően előadást hallgattak meg az érdeklődők a fegyverletétel körülményeiről a koppánymonostori Mag-Házban. Délután folytatva a megemlékezést, rövid ünnepség következett Herkály-pusztán, azon a helyen, ahol Haynau egy pajtában aláírta a komáromi vár megadásáról szóló egyezményt.

Nagy Péter, az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület vezetője elmondta, hogy kötelességünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hagyományait őrizni és ápolni.

„169 évvel ezelőtt, 1849. szeptember 27-én országos jelentőségű esemény történt. Erről azonban kevesen tudnak, ezért szeretnénk elérni, hogy bekerüljön a köztudatba. Klapka György egy tiszti különítménnyel küldte ki a megadási feltételeket Herkály-pusztára, ahol akkoriban egy pajta állt. Ennek helyét ma emléktábla őrzi. Haynau elolvasta a szerződést, aláírta, majd egy főtiszttel visszajuttatta Klapkának. Klapka ezt követően elköszönt az embereitől és külföldre távozott” – mondta beszédében Nagy Péter.

Ezt követően ágyúlövéssel tisztelegtek a hagyományőrzők, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorút. Az eseményt Horsa István Megyei Príma díjas előadó kecskeduda műsora színesítette.