1918. június 15-én 11 órakor dúltak a leghevesebben a harcok a Piave folyónál, amelyben az antant csapatok megsemmisítő győzelmet arattak. Az ütközetben mintegy 55 ezren haltak hősi halált, köztük 639 Radetzky-huszár is. A város első polgármestere, Alapy Gáspár az áldozatok emlékére rendeletet hozott: „Minden esztendőben gyászmisével emlékezzenek a hősi halált halt Radetzky-huszárokra és koszorúzzák meg az emlékművet”. Az 1931-ben állított emlékműnél 2011 óta minden évben június 15-én 11 órakor emlékezik meg Komárom.

A Frigyes laktanyában álló Radetzky-szobornál az eseményen részt vett többek között Molnár Attila polgármester, Molnárné Taár Izabella a Komáromi Járási Hivatal vezetője, Kreft-Horváth Loránd és Turi Bálint alpolgármesterek és több képviselő.

Udvardy Péter, a Jókai Mór Gimnázium tanára, ünnepi beszédében felidézte a szomorú történelmi eseményt. Kitért arra is, meggyőződése, hogy nemzeti gyökereinkhez való ragaszkodásunk elengedhetetlen tartozéka a hála és a kegyelet tovább éltetése és örökül hagyása utódainkra.

Az eseményen Miletics Anton trombitával, valamint Gál László és Kreft-Horváth Márk zenés előadással közreműködött.