Tavalyelőtt indult el a komáromi városvezetés és a Selye János Kórház összefogásában a Komáromi Érvédők program, amelynek fő célja, hogy kiszűrjék a rizikócsoportba tartozó betegeket. Egy alapítványnak köszönhetően negyedévente Komáromba érkezik egy speciális műszer, amelynek köszönhetően fél óra alatt akár öt vizsgálatot is el tudnak végezni a szakemberek.

„Nagyon nagy az érdeklődés Komáromban a program iránt. Látszik, hogy a lakosság egyre jobban előtérbe helyezi a megelőzést” – mondta el a Helyi Híradóknak Kreft-Horváth Loránd háziorvos, alpolgármester. A program koordinátora hozzátette: főként azoknak a jelentkezését várják, akik magas vérnyomással küzdenek, rendszeresen dohányoznak, vagy korábban szívinfarktuson estek át.

Az eddig elvégzett mérésekből kiderült, hogy a szűrésen résztvevők 15-20 százalékánál van valamilyen fokú érelmeszesedés.

„Sajnos hazánk élen jár Európában a végtag-amputációk tekintetében. Ezért is fontos, hogy időben észrevegyük az elváltozásokat. Ha időben észrevesszük, akkor a koleszterinszint és a vérnyomás beállításával, valamint értágító gyógyszerrel megelőzhető az érelzáródás kialakulása” – emelte ki Kreft-Horváth Loránd.

A szűréseket Pusztai Ferenc főorvos bonyolítja le a Selye János Kórház és Rendelőintézet Sebészeti Szakrendelőjében. A szűrés március 9-én 8 és 15 óra között zajlik. A vizsgálat ingyenes és teljesen fájdalommentes. A betegek a háziorvosokon keresztül jelentkezhetnek be a vizsgálatra.