Komáromban március 15-én 11 órakor kezdődik az ünnepség a Kopjafás emlékparkban, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter mond beszédet, majd ünnepi műsort adnak a Komáromi Jókai Mór Gimnázium diákjai. Mellettük az eseményen közreműködik Gál László Latinovics-díjas versmondó, Makrai Pál színművész, Oláh Kálmán Pro Urbe-díjas pedagógus, Tóth Tibor színművész a Komáromi Jókai Színház igazgatója, a Garabonciás Táncegyüttes, valamint a Horsa Banda és Havay Viktória népdalénekes.

A szőnyi városrészen március 14-én 16 óra 30 perckor kezdődik a megemlékezés a Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol beszédet mond Kreft-Hotváth Loránd alpolgármester, majd ünnepi műsort adnak a Bozsik József Általános Iskola diákjai. Az eseményen felavatják a művelődési ház névadójának Bruncz János fafaragó által készített domborművét.

A Monostori erőd március 15-én Nagy Kokárda napot rendez. A szervezők egész napos erődtúrával, tüzérbemutatóval és egyenruhás tárlatvezetéssel idézik meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit. A gyerekeket kézműves foglalkozás, ügyességi játékok, valamint beöltözős fotózás is várja. Emellett a Szőnyi Lovas Sportegyesület 10 és 15 óra között óránként huszár karusszel bemutatóval színesíti a programot.

A haza minden előtt – Az 1848/49-es hősökre emlékezik a térség
 

 

Ácson március 15-én 9 órakor lesz a koszorúzás Korotnoki Dániel sírjánál, majd 10 órakor tartják az ünnepi megemlékezést az Ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskola aulájában, ahol Szentirmai István polgármester mond beszédet. Az ünnepségen az iskola diákjai közreműködnek műsorral.

Az ácsi Természetjáró Bakancsos Klub idén is megszervezi hagyományos kerékpártúráját, amely 11 órakor indul a kastélyparkból. Útjuk során az érdeklődők a környék 1848/49-es emlékhelyeit látogatják meg. A táv rövid, több megállóval, így gyerekeknek is teljesíthető.

Banán a Hősi emlékparkba – rossz idő esetén a művelődési házba – hívja március 15-én 10 órára a település vezetése az emlékezőket. A lovas felvonulás után beszédet mond Horváth Márta polgármester. Beszéde után műsorral közreműködnek az általános iskolás diákok és a Banai Női kar is.

Bábolnán március 15-én 15 órakor kezdődik a megemlékezés a Szabadidőközpontban, ahol ünnepi beszédet mond Horváth Klára polgármester. Ezután műsort ad az Anonim Drámacsoport, majd a Régi temetőnél, a Hősi kapunál és a Bábolnai csata emlékművénél is elhelyezhetik az emlékezés koszorúit a jelenlévők. A Hősi kapunál a Bábolnai harsonások közreműködnek.

Csémen március 14-én 14 órakor a Millenniumi emlékparkba várja a megemlékezőket az önkormányzat. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján ünnepi beszédet mond Négyesi Lajos ezredes, majd a Pápay József Általános Iskola tanulóinak műsora után közösen megkoszorúzzák a jelenlévők az emlékművet.

Mocsán március 14-én 17 órakor kezdődik az ünnepség, ahol Marschall Ferenc polgármester köszöntője után, ünnepi beszédet mond Számadó Emese, a komáromi Klapka György Múzeum igazgatója. Majd egy emléktábla avatása után ünnepi műsort ad a Mocsai Népdalkör, valamint a Mocsai Arany János Általános Iskola tanulói.

Nagyigmándon március 15-én 10 órakor a Vértanúk terén beszédet mond Hajduné Farkas Erika polgármester. A műsor után átadja a településvezetés a Nagyigmándért Emlékérmet, majd a Nagyigmándi Lovaskör huszárbandériumának felvonulása következik. Az esemény 11 órakor a római katolikus temetőben folytatódik koszorúzással, majd a szentmihály-pusztai temetőnél beszédet mond Prostek Tamásné a Magos Művelődési Ház vezetője.