A komáromi önkormányzat korábban pályázatot nyújtott be a város helyi adottságaihoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására. A pályázatot 2017. június 13-án a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága elfogadta és mintegy 500 millió forint támogatást adott.

A fejlesztés és beruházás célja a Brigetio Gyógyfürdő két épületének, valamint a Városi Sportcsarnok részben földgáz alapú hőenergia termelésének minél nagyobb arányú kiváltása geotermikus hőellátó rendszer kiépítésével. A hőenergia hasznosítás érdekében egy csaknem 1600 méteres termál kutat fúrnak Komárom dél-nyugati részén. A kút javasolt helyszíne a Báthory István utcában van.

A gyógyfürdő mellett geotermikus energia fűtheti a város többi intézményét is
Fotó: Helyi Híradók/N. T.

 

Molnár Attila polgármester a Helyi Híradóknak elmondta, hogy a megvalósítás érdekében hamarosan kiírják a közbeszerzési pályázatot és reményei szerint jövő év elején el is kezdődhet a kivitelezés. A fejlesztéshez a komáromi önkormányzat 180 millió forintos önrészt tesz hozzá.

A városvezető kitért arra is, hogy egy olyan beruházást valósítanak meg, amely később bővíthető lesz. A hőellátóra a következő években részben szeretnének egyre több intézményt rákapcsolni.