A komáromi Kecskés László Társaság több mint tíz éve emlékezik meg a felvidéki kitelepítésekről, immár nyolc éve pedig az önkormányzattal közösen. Molnár Attila polgármester kezdeményezésére ugyanis az Országgyűlés április 12-ét még 2011-ben a kitelepítettek emléknapjává nyilvánította.

Szombaton 10 órakor a Monostori erőd bejáratánál várják közös megemlékezésre és koszorúzásra a komáromiakat és az érdeklődőket a szervezők, ahol Molnár Attila köszöntője után, egyházi áldást mond Fazekas László, a szlovákiai református keresztyén egyház püspöke, valamint Bros Gergely és Milus Ferenc római katolikus plébánosok is. Majd Oláh Kálmán szavalata után, beszédet mond Harrach Péter az esemény fővédnöke, valamint Czunyiné Bertalan Judit a térség országgyűlési képviselője is.

A megemlékezés után szeretetvendégségre vár minden jelenlévőt a Kecskés László Társaság és az önkormányzat a Dunai-bástya Jókai termébe.

A komáromiaknak buszt indítanak a szervezők a rendezvényre, amely az erődön belüli helyszíneken is közlekedik. A busz szombaton 9 óra 20 perckor indul Szőnyi Református templomtól, majd a kórház, a Vásártér, a Déli vasút és a Gyermekváros érintésével érkezik a komáromi Református templomhoz, ahonnan 9 óra 40 perckor indul tovább, majd a vasútállomás megállója után a Monostori erődbe érkezik. A busz 14 óra körül indul vissza a Monostori erőd Dunai bástyának parkolójától. A busz igénybevételét előre kell jelezni Túri Győzőné lakcímén a Balaton utca 16-ban, vagy telefonon a 34/343-289-es számon, illetve a 06/20 379-0259-es mobilszámon.