Idén 13 milliárd forintból gazdálkodhat Komárom, ugyanis egyhangúlag és ellenszavazat nélkül elfogadta a képviselő-testület a 2018-as költségvetési rendeletet. Ez jóval meghaladja a tavalyit, hiszen akkor több mint 8 milliárd forint állt a város rendelkezésére, most viszont ötmilliárddal több. A 2017-es büdzséből is számos fejlesztés és beruházás valósult meg, idén pedig mindezt folytatja a városvezetés.

Komárom legnagyobb bevételi forrása továbbra is a helyi adók, azonban idén több mint 4,5 milliárd forint ingatlan értékesítésből származó összeggel is számol az önkormányzat. Emellett jelentősen emelkedik az állami támogatás összege is, ami a tavalyi 680 millióhoz képest 720 millió forint lesz.

„Tekintélyt parancsoló az az összeg, ami az önkormányzat rendelkezésére áll, melyet több megyei jogú város is megirigyelhet” – mondta a testületi ülésen Molnár Attila. A polgármester hozzátette: köszönet illeti a képviselő-testület tagjait, az önkormányzat munkatársait, az intézmények vezetőit és mindenkit, aki részt vett a költségvetés összeállításában, melyet széleskörű társadalmi egyeztetés előzött meg.

A polgármester kiemelte, hogy a fejlesztések és a beruházások mellett továbbra is biztosított az idei költségvetésében az ingyenes szemétszállítás 70 év felett, a díjmentes utaztatás a kismamáknak és a diákoknak, a térítésmentes rotavírus elleni oltás, a 100 ezer forintnyi kelengyepénz és a friss házasságot kötők támogatása is.

Az ülés folytatásában a képviselők elfogadták a komáromi védőnői körzetek módosításáról szóló előterjesztést, két körzetben ugyanis túl magas az ellátottak létszáma, két iskolai védőnői körzetben pedig nem érik el a finanszírozhatóságot. A városatyák emellett megszavazták a helyi építési szabályzat, a város Egészségügyi Alapellátási Szolgálat alapító okiratának és a helyi közbeszerzési szabályzat módosítását is, valamint a Komárom és Környéke Önkormányzati Társulás előző évi működéséről szóló beszámolóját is.

A képviselő-testület hétfőn döntött az óvodai jelentkezések időpontjáról is. A 2018/2019-es nevelési évben a város óvodáiba május 10-én és 11-én lehet majd beiratkozni. Emellett az önkormányzat pályázatot írt ki a városban működő civil szervezetek támogatására az előző évekhez hasonlóan. A városvezetés február 15-ig várja a helyi civil szervezetek jelentkezését.

Utolsó napirendi pontként a két ülés közötti fontosabb eseményekről tárgyaltak a képviselők, és ismét köszöntötték a magyar kultúra napja alkalmából kitüntetett Menyhárt Lászlót és Mózes Lászlót, akik január 23-án vették át a Komárom Város Kultúrájáért Díját.